Rapportage Pop-up project Sint Niklaas

29 april 2016

Rapportage over het pop-up project van Prevenda in de stad Sint Niklaas – de Reinaert Galerij.

Verschillende belanghebbenden komen hierin aan het woord waarom gekozen is voor leegstandbeheer met zowel de voordelen voor de eigenaren alsook de startende pop-uppers.

Carl Hanssens – Schepen voor economie Sint Niklaas“De Reinaert Galerij is een winkelgalerij die heel succesvol was in het verleden. Maar sinds 2005 wel de problemen van leegstand kent. Wij zien popup als een uitstekende opportuniteit om een stuk de invulling te doen. Wij weten ook dat het niet zo eenvoudig is om te doen als eigenaar alleen, en hebben dan ook de raad gegeven aan eigenaars om in zee te gaan met een professioneel leegstandsbeheerder. Ik denk dat popups een charmant gegeven zijn voor de binnenstad, het brengt nieuwe zaken in de stad, nieuwe dingen ook die mensen moeten ontdekken en die je niet vindt elders in de stad. Anderzijds kunnen starters die niet goed weten waar ze moeten beginnen, aankloppen bij een professioneel leegstandbeheerder die het pop-up verhaal door en door kent, en daardoor startende ondernemers betere kansen geeft om daardoor te slagen ”

Marc Spinnael – voorzitter VME Reinaert Galerij
“ In de eerste maand hadden we al 15 tal kandidaten, de eerste winkels gingen ook al vrij snel open. En we merken nu 6 maanden na datum dat we al een dikke 60% bezetting hebben in de Reinaert Galerij. We kunnen Prevenda makkelijk en vlot bereiken. Het wordt ondersteund door de geweldig lopende Facebook van de Reinaert Galerij. Prevenda is ook zeer actief op hun website, en onze eigenaars zijn laaiend enthousiast.”

Tommy Vaerewijck – De Studioscoop
“Ik ben Tommy en ik heb hier een popup als fotograaf. De voordelen van een popup zijn eigenlijk vooral de financiële kant. Je kunt vrij goedkoop huren per maand. En daarnaast heb je natuurlijk de korte opzeg periode waar je met 4 weken je opzeg kunt doen. Voorlopig ben ik vooral blij dat ik dit heb kunnen opzetten. Dat is altijd mijn droom en mijn passie geweest. Ik hoop dat ik het financieel kan bolwerken en dat ben ik nu aan het uittesten. Mensen moeten u vinden ten eerste al, maar de reclame die ik nu heb via een kijk etalage is met niets te vergelijken. Het is niet van ik wil een pop-up verhaal maar ik wil hier blijven en ik wil ook wel een vaste waarde worden in Sint Niklaas. Ik zie vooral veel promotie op sociale media via Prevenda. Zij blijven de Galerij in de kijker plaatsen.”

Karen van Nuffel – Boguz (winkel + pop-up)
“Ik heb momenteel een vaste winkel en ook een popupwinkel hier vlak bij. Hoeveel mensen zitten er niet met een idee, goh ik zou toch wel..? Dat merk ik ook heel vaak aan mensen die hier komen en zeggen: Je hebt dat toch maar mooi gedurfd, en dan zeg ik Ja okay. En je moet soms de sprong wagen en met Popup kun je dat mooi aftoetsen werkt dat wel? En dan is de stap naar een vaste winkel meer te verantwoorden. Prevenda is meer de tussenpersoon . Ze zijn door de Stad aangesproken om samen te kijken van wat doen we met die Galerij. Leegstand wil niet zeggen dat iets ten dode is opgescheven, en je moet het uiteindelijk met een goede invulling een sterk concept en een goede visie oppakken en dan is het niet zo moeilijk.”

Met dank aan
Carl Hanssens – Schepen voor economie Sint Niklaas
Marc Spinnael – voorzitter VME Reinaert Galerij
Pop-up ZW Purse Shop
Pop-up De Parelwinkel
Pop-up Boguz
Pop-up Boutique Imen
Video: Jack in a box

Kijk op onze website voor meer informatie over Leegstandbeheer. Wij kennen verschillende vormen van leegstandsbeheer. In Nederland werken wij op antikraak basis met bruikleencontracten en serviceovereenkomsten, maar ook middels verhuur in het kader van de leegstandwet. In België gebruiken wij bezetting ter bede overeenkomsten.