Bestrijding kantoren leegstand op laag pitje

2 januari 2015

In Nederland loopt het aantal vierkante meters vierkante meters met leegstaande kantoorruimte in de miljoenen. Gemiddeld gezien gaat het om ruim 17%, maar volgens onderzoek kan dit oplopen tot ruim 27%  als je de leegstaande kantoren die wel zijn verhuurd hierbij optelt. Daarbij wordt genoemd dat 1/3 van deze leegstaande kantoren als kansarm wordt bestempelt. De kans dat deze ruimtes ooit nog verhuurd worden is minimaal. 

Ooit hebben gemeente en eigenaren geopperd om dit op te lossen door een sloopfonds op te starten. Het geld dat daarin gestort wordt kan dan gebruikt worden om eigenaren te compenseren die tot sloop of herbestemming over gaan. Ondanks veel overleg is dit initiatief nooit van de grond gekomen. 

Toen het erop aankwam stortte niemand namelijk geld in het fonds. Gemeenten vonden dat vastgoedpartijen hun eigen risico bij moeten dragen. Deze partijen wijzen op hun beurt weer naar de gemeenten die maar al te graag bouwvergunningen afgaven. Nog voor het plan in 2012 goed en wel was aangekondigd, trokken de eerste gemeentes zich al terug.

Noot: Beschikt u over een leegstaand kantoor pand, informeer dan wat wij voor u kunnen betekenen, en neem contact met ons op.