Zadelhoff: veel kantoren niet meer waard dan de grond

3 januari 2012

Kantoorpanden zijn stukken minder waard geworden. Veel kantoren verloren 25 procent in waarde, en zijn nu niet eens meer waard dan de grond.

Dit stelt vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff in een dinsdag uitgebracht rapport, zo staat in het FD te lezen.

Vooral in de saaiere kantoorwijken langs snelwegen zijn staan veel kantoren leeg. Naar verwachting komt er voor deze panden nooit meer een huurder, en dus moeten de eigenaren flink afschrijven op hun vastgoed.

In heel Nederland staat er nu 14,1 procent van al het oppervlak leeg. Een kwart van alle kantoren wordt kansarm genoemd, dit is 2 miljoen vierkante meter.

"Als een gebouw moeilijk is te verhuren heeft dat veel invloed op de waarde, en zo wordt het ook getaxeerd", zegt bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven. "Dat is veel lager dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden en soms nauwelijks meer dan de grondwaarde. In een aantal gevallen is sloop de beste oplossing."

Dat kantoorpanden flink in waarde dalen bleek ook vorige maand, tijdens een veiling van de kantoorpanden van vastgoedbelegger Uni Invest. De investeerder bood de panden tegen een korting van 40 procent aan, maar toch lukte het lang niet om alle kantoren te verkopen.

Volgens DTZ Zadelhoff was deze veiling exemplarisch voor de problemen bij kantoorbeleggers. Maar het bedrijf waarschuwt ervoor alle kantoren over één kam te scheren. In de zogeheten satellietsteden als Nieuwegein en Zoetermeer staat soms de helft of meer onverhuurd, en werkt zelfs een verlaging van de huurprijs niet meer. Terwijl kantoorruimte in de binnensteden vlakbij grote treinstations juist wel gewild is.

Het bedrijf heeft in kaart gebracht waar vastgoedbeleggers nog wel kansrijk zijn, en waar niet. Voorbeelden van goede plekken zijn bijvoorbeeld de Zuidas van Amsterdam, het stationsgebied in Utrecht en het centrum van Groningen.

Bron: NVM