Aflossen hypohteek kan voor groot deel boetevrij

3 oktober 2013

ABN Amro en Rabobank hebben regeling afgekondigd waardoor de hypotheek sneller en goedkoper afgelost kan worden. Dit komt na een oproep van de tweede kamer. SNS bank was de eerste die aankondigde om geen boete op te leggen voor mensen die snel willen aflossen. Deze regeling komt door dat belastingvrije schenkingen tot 100.000 euro van het kabinet kunnen worden gebruikt voor hypotheek aflossingen of verbouwingen.

Bij ABN Amro wordt de regel gehanteerd dat een hypotheek die 'onder water' vanaf 1 november een deel boetevrij afgelost kan worden. Maximaal boetevrij mag afgeloste worden tot de meest actuele WOZ-waarde van hun huis. De laatste WOZ waarde dateert van 2012, VEH adviseert klanten daarom ook te wachten totdat volgend jaar de nieuw WOZ waardes zijn bepaald die een beeld geven tot nu, aangezien de marktwaardes fors gezakt zijn.

Door sneller af te lossen komen de hypotheekbedragen meer in verhouding tot de actuele waarde van de woning. De kans om het huis te moeten verkopen met verlies en achter te blijven met een forse restschuld neemt daardoor fors af.

Schenkingen
Op dit moment hebben 25 procent van de woningeigenaren met een hypotheek bij ABN Amro een hypotheekschuld die groter is dan de actuele waarde van de woning. Dat er ongeveer 200.000 klanten met een potentiële restschuld. Gemiddeld staat de genoemde groep ongeveer 30.000 euro 'onder water'. De regeling van ABN Amro geldt tot 31 december 2014.

Bij de Rabobank klanten geldt de regeling niet alleen voor mensen waarvoor de woning onder water staat maar ook voor de andere klanten. Deze bank geeft mensen de mogelijkheid om een fiscaal vrijgestelde schenking tot 100.000 euro in te zetten om een hypotheek vervroegd af te lossen. SNS kwam half september al met een vergelijkbare regeling.

ING ING beraadt zich nog of zij ook regelingen aan gaan bieden aan hun klanten om hypotheken versneld af te lossen.

Als klanten de hypotheek sneller gaan aflossen dan lopen banken rente-inkomsten mis. Daarom rekenen de banken normaliter een boeterente als compensatie voor het vervroegd terugbetalen van de hypotheekschuld.

Heeft u wel te maken met een situatie waarin huis met verlies verkocht moet worden neem dan contact op met de specialisten van Hypotheekrestschuld