Een op de drie winkels verdwijnt

4 januari 2012

Een op de drie winkels zal binnen vier jaar verdwijnen. Dat stelt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit en auteur van het boek Het einde van winkels.

Kledingzaak Primark, maar ook de winkels in de PC Hooftstraat, hebben het druk. “De onderkant en de bovenkant van de markt draaien goed. De rest is in de gevarenzone.”

Niet alleen de crisis, maar vooral het veranderde koopgedrag zorgt voor leegstand in winkelstraten en winkelcentra. Het online shoppen neemt steeds grotere vormen aan en dat gaat ten koste van fysieke winkels.

“Momenteel staat twee miljoen vierkante meter leeg, dat zal toenemen tot 8 miljoen vierkante meter in 2015”, aldus Cor Molenaar die meerdere boeken aan het onderwerp gewijd heeft.

Online

Molenaar verwacht dat in tien jaar tijd 35 tot 40 procent van de non-food aankopen online plaatsvindt. En dat percentage is slechts een gemiddelde. Bij de aankoop van elektronica en schoenen zal 70 procent online aangeschaft worden. Reisbureaus worden een zeldzaamheid: 90 procent van de klanten zal online boeken.

Het voortbestaan van winkels in bovengenoemde sectoren is in gevaar, maar Molenaar vreest ook voor damesmodezaken en boekhandels. “De crisis, maar ook het weer werkt momenteel niet mee. Er wordt niks gekocht op het ogenblik. Ik vrees dat veel winkels het eerste kwartaal van 2012 niet overleven.”
Er ontstaat een vicieuze cirkel, want doordat winkels verdwijnen ontstaan lege panden die niet meer gevuld worden. “Een halflege winkelstraat heeft iets triests. Dan gaat de consument liever naar een andere locatie.”

Winkelgebieden

Volgens Molenaar zullen op den duur drie soorten winkelgebieden ontstaan: buurtwinkels, boetiekjes in het centrum en grote winkelketens buiten de stad.

“De winkels in de buurt bestaan uit zaken die je regelmatig nodig hebt zoals een supermarkt of een bank. Het winkelaanbod in de centra van steden zal verschralen, met als resultaat kleinere winkels en veel restaurantjes en cafeetjes. Daar ga je naar toe als je gezellig wilt winkelen. De grote winkels, Mediamarkt en Blokker, zullen verplaatsen naar het derde winkelgebied: buiten het centrum met ruime parkeergelegenheid.”

Winkels op zogenaamde b-locaties zullen niet overleven, tenzij zij verhuizen naar een locatie waar zij passen.

Leegstand

“Winkelcentra die kampen met leegstand moeten kijken of het nog toekomst heeft”, waarbij Molenaar verwijst naar de drie winkelgebieden die gaan ontstaan. “Vervolgens moet je de juiste winkels aantrekken.”

Molenaar pleit voor samenwerking tussen gemeenten, onroerendgoedexploitanten en ondernemers. “Het winkelcentrum moet gepimpt worden. Daarnaast moeten onroerendgoedexploitanten afstappen van de hoge huren die ze vragen, die zijn in deze tijd niet meer op te brengen. De marges zijn klein. ”
Toch wil Molenaar nieuwe ondernemers niet afraden een fysieke winkel te openen. “Maar als je passief gaat wachten tot er klanten komen, dan moet je er niet aan beginnen.”

Bron: NU zakelijk