Pop-up architectuurwinkel: Architectuur voor bijna niets

5 maart 2012

Eén uur voor sluitingstijd liep ik binnen bij ‘architecture for one euro’. Middenin Rotterdam, op nog geen vijfhonderd meter afstand van mijn huis, vlakbij mijn Albert Heijn, bevindt zich sinds kort een architectuurwinkel. Voor slechts één euro krijg je hier advies van een architect. Een koopje! Daar wilde ik meer van weten.

In het persbericht staat dat deze pop-up architectuurwinkel in Roodkapje Ro(t)terdam het vak van de architect dichterbij de mensen wil brengen. In tijden van crisis is veel geoorloofd, maar ik ken geen architecten die staan te springen om hun expertise in geval van nood voor bijna niets weg te geven. Kortom: Is dit een grap? Een wanhopige daad?

Niets van dit alles, volgens Alison Killing, de initiatiefneemster van ‘architecture for one euro’. “Ik doe dit niet omdat ik geen werk heb. Ik wil een discussie in de architectuur aanwakkeren over hoe en voor wie architecten werken, wat ze verdienen en waarvoor ze geld vragen. Daarnaast wil ik de drempel om een architect te consulteren verlagen.”

Het idee is dat mensen zomaar binnen kunnen lopen om advies van een architect in te winnen, in plaats van dat ze een architect moeten bellen voor een afspraak. Voor een euro krijgen ze dan direct een antwoord op een prangende vraag. Daarmee is de eerste winst te behalen aldus Killing, want “gewoonlijk is het eerste gesprek met een architect vrijblijvend en gratis. Vervolgens hoopt de architect op een opdracht waarmee geld wordt verdiend, maar daar ben je niet zeker van.”

Normaal gesproken consulteren mensen een architect wanneer ze een relatief groot probleem hebben. Villa’s zijn de kleinste projecten van veel bureaus. Mensen met kleine interne verbouwingen kloppen meestal niet aan. Volgens Killing is dit een gemiste kans en wordt zo een hele groep potentiële opdrachtgevers niet bereikt: “Ik denk dat architecten ook in kleinere projecten waarde kunnen toevoegen. Een groot verschil is snel gemaakt, want vaak gaat het om de dagelijkse leefomgeving van mensen.”

Door in contact te komen met een grotere en bredere groep mensen vergroot je als architect niet alleen je potentiële klantenkring, ook krijgen meer mensen beter zicht op de kunde van een architect. “Wanneer de gemeente een groot project aankondigt waarbij een architect is betrokken, zal het algemene gevoel over de toegevoegde waarde van de architect wellicht positiever zijn”, aldus Killing

Leuke invulling van leegstaand vastgoed

Maar naast deze idealistische insteek, zou Killing het uiteraard leuk vinden wanneer er een paar (mini)opdrachten uit de gesprekken voortkomen. De eerste twee zijn al binnen. Het zijn opdrachtgevers die niet snel een architect om advies zouden vragen. “Eén betreft een lang en smal huis, waar in het midden geen daglicht komt. Tevens willen de bewoners graag een oplossing voor het standaard traphek dat te klein is voor het brede trapgat en hun baby niet beschermt tegen een valpartij.”

Deze marketingcampagne lijkt nu al geslaagd. Natuurlijk draagt het feit dat Roodkapje Ro(t)terdam haar ruimte van 22 oktober tot 4 december gratis beschikbaar stelt hier grotendeels aan bij. Maar er staan nog genoeg winkelpanden leeg, waar een gelijksoortig initiatief kan starten. Je hangt achter de etalageruit een grote poster op, deelt op straat flyers uit en gaat tijdens winkeltijden achter je laptop zitten werken in afwachting op mensen die binnenkomen voor advies. Goed voorbeeld doet volgen? Ik ben benieuwd!

Bron: De Architect

Pop-up architect 2.jpg