Waarde van het Rijksvastgoed is onduidelijk

15 december 2011

Doordat Ministeries vaak niet exact weten hoeveel hun vastgoed waard is, wordt hier minder zorgvuldig naar gekeken of hier een besparing mogelijk is. De Rijksoverheid laat dan ook kansen liggen om fors te besparen op hun vastgoed aldus de Algemene rekenkamer. 

De Algemene Rekenkamer publiceerde en onderzoek Vastgoed van het Rijk: volume en waarde.

Op de staatsbalans stond in 2010 een bedrag van 80 miljard euro aan vastgoed, maar dit is volgens de algemene rekenkamer geen correct en juist beeld van de huidige situatie. Er is een groot verschil tussen de balanswaarde en de reëel marktwaarde van het vastgoed.

Volgens de Rekenkamer moeten de Ministeries melden wanneer zij vastgoed op de balans hebben staan dat ze bezitten maar niet gebruiken of niet meer nodig hebben. Dit dient gemeld te worden bij het Ministerie van Financiën. Er is echter geen verplichting en daardoor is de noodzaak om dit te onderzoeken onvoldoende aanwezig.

Het voorstel van de Rekenkamer is om ieder 4 jaar verplicht een onderzoek uit te voeren en ook bij iedere reorganisatie verplicht te kijken of er vastgoed is dat overbodig is. 

Jaarlijks wordt er door alle Ministeries gezamelijk 2 miljard euro aan onderhoudskosten uitgegeven. Dit biedt werkgelegenheid aan 3.000 medewerkers.