Amsterdam ontruimt 130 panden sinds kraakwet

15 juni 2012

Sinds 2010 zijn er in Amsterdam ruim 130 gekraakte panden ontruimt. Sinds oktober 2010 is de nieuwe wet Kraken en Leegstand in gegaan. 

Kraken is sinds 1 oktober 2010 is een misdrijf dat door het Openbaar Ministerie gehandhaafd wordt. Ruim 8 weken van te voren kondigt het OM een ontruiming aan om krakers de gelegenheid te geven om een pand te ontruimen. De doelstelling van de gemeente Amsterdam is en blijft om niet te ontruimen voor Leegstand, maar wel voor sloop of herontwikkeling.

Slechts één adres staat na ontruiming leeg, en 6 woningen zijn onbewoonbaar gemaakt. 

Ruim 60% van de panden waar een aankondiging van ontruiming is geweest is op de ontruimingsdatum door de krakers vrijwillig verlaten. Dit heeft als gunstig neveneffect dat er effectief minder ME en politie ingezet dient te worden. 

Opvallend is verder dat 80% van de ontruimde woningen eigendom is van woningcorporaties, daarnaast is 15 procent in handen van particulieren.

In juni volgt er nog een ontruimingsronden. Na deze ronde blijven er naar schatting nog 20 panden over die gekraakt zijn. Van deze panden is niet bekend wat de eigenaar er mee wil doen. Eventuele leegstand ligt dan ook op de loer. 

Prevenda heeft hiervoor diverse oplossingen. Geïnteresseerd? Neem dan snel contact op om de mogelijkheden te bespreken.