Vlaamse drinkwaterbedrijven waarschuwen voor onopgemerkte waterlekken

16 februari 2012

De Vlaamse drinkwaterbedrijven, verenigd in het platform AquaFlanders, waarschuwen donderdag in een persbericht voor onopgemerkte lekken in waterleidingen ten gevolge van de voorbije vorst- en dooiperiode. Hoewel het aantal oproepen voor lekken niet hoger ligt dan bij vorige vorstperioden, stellen de bedrijven momenteel een hoge afname van water vast, vergelijkbaar met het piekverbruik tijdens droge zomerperiodes.

In de waterleidingen kunnen op zwakke plaatsen scheuren ontstaan wanneer het water bevriest en uitzet. Ook tijdens de dooiperiode kunnen waterlekken voorkomen, omdat het water in de leidingen niet gelijkmatig dooit en zo spanning in de leiding veroorzaakt.

AquaFlanders meldt dat de bedrijven tijdens de vorstperiode en de eerste drie dagen van de dooi een verhoogd aantal oproepen voor bevroren watermeters en -leidingen kregen, maar dat ligt niet substantieel hoger dan in vorige vorstperiodes. Momenteel staat de teller op 4.330 lekken in binneninstallaties zoals waterleidingen en -meters.

Daarentegen stellen de bedrijven al enkele dagen een verhoogd verbruik vast zoals tijdens droge zomerperioden. De bedrijven vermoeden dan ook dat nog heel wat lekken bij klanten zoals particulieren, bedrijven en openbare besturen nog niet opgespoord of opgemerkt werden.

Om hoge waterfacturen te voorkomen, roepen de bedrijven op om de waterleidingen en -toestellen te controleren, zeker als die zich in kelders, leegstaande panden, vakantiewoningen bevinden of als het om leidingen naar tuinhuizen en zwembaden gaat. Als de watermeter toch blijft draaien op een ogenblik dat er geen verbruik is en alle afnamepunten toegedraaid zijn, zit er vermoedelijk een lek op de binneninstallatie. (belga/jv)

Bron: HLN