Galeries fleuren Centraal Station Antwerpen op

16 mei 2017

Leegstaande winkelruimten zorgen voor een troosteloze sfeer in het Antwerpse station. Het gebruik ervan als 'pop-ups'voor kunst, horeca en retail biedt een oplossing.

Dagelijks passeren vele reizigers Station Antwerpen Centraal. Maar de stationshal aan de kant van de Kievitstraat ligt er triest en verlaten bij... Totdat twee kunstenaars in een razend tempo levensgrote schilderijen opstellin in de hal. Het raam in het plafond zorft voor de spotlight en een muziekje zorgt voor sfeer.

Het werkt. Twee passanten staan meteen stil om de zelfportretten van Renild De Schutter te bewonderen. "Heel schoon", klinkt het. De kunstenares lacht opgelucht. Ze stelt haar kunstwerken voor de eerste keer tentoon, samen met partner John Steyaert. Dat gebeurt dankzij het pop-upproject Rail Network van Prevenda. Dat is een organisatie die oplossingen zoekt voor leegstaande panden en ruimten. Het Centraal Station heeft zeker zeventig winkelruimtes, maar een groot deel daarvan staat leeg. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS geeft Prevenda de ruimte om veertien van die ruimtes vier jaar lang te verhuren als pop-ups. Vorige maand openden de eerste vier. "We willen een mix maken tussen culturele projecten en retail" legt Tania Rens van Prevenda uit. "Winkelen is een beleving geworden , mensen willen animo. De bedoeling is dat er ook marktjes en braderijen gehouden worden. Zohopen we dat de hal een plek wordt waar reizigers graag vertoeven."

Slechte staat

Dat klinkt erg mooi, maar in de praktijk is het niet zo makkelijk. Prevenda kreeg na de aankondiging van het project meer dan honderd aanvragen, maar dat werden er minder en minder toen bleek dat de panden in slechte staat zijn. Ze zijn volledig gestript en de kosten ervan schrikken veel kandidaten af. 

Kunstenares Carolina Tafalla was echter meteen positief en richtte één van de panden int ot haar eigen kunstatelier. "In het begin was het even zoeken, want ik had bijvoorbeeld geen water. Maar het leuke is dat ik daardoor nu iedereen ken op het station, omdat ik steeds om hulp moest vragen", vertelt Tafalla, die nu twee maanden in de stationshal zit. "Ik kan hier rustig werken aan mijn projecten en toch heb ik mensen om me haan. Bovendien zit ik dichtbij alle winkels. "Wanneer de kunstenares niet aan het werk is, zit ze in haar vensterbank en kijkt ze wie er allemaal voorbijloopt. "Dit is zo'n inspirerende plek voor mij, ik ben heel content."

De locatie is één van de redenen waarom de pop-ups zo interessant zijn voor kunstenaars, maar ook de huurprijs is aantrekkelijk.  Tafalla: "ik was al heel lang op zoek naar een atelier in Antwerpen, maar bijna niets is betaalbaar."

Ook Schilderes Renild De Schutter is tevreden met haar pop-up""Zo'n locatie als deze vind je nergens anders, het is het mooiste station ter wereld. Bovendien wilde ik testen of er een publiek is voor mijn schilderijen en hier krijg ik meteen reactie. Ik heb al leuke contacten gehad."

Ondanks dat de panden er niet heel aantrekkelijk uitzien, hoopt Prevenda dat de winkelgalerij tegen september volledig gvuld is. Naast de genoemde kunstenaars heeft ook Dago Sondervan een pop-up waar hij workshops geeft: programmeren door middel van elektronische muziek. En er staan nog meer kandidaten op de lijst, zoals een kappers- en horecazaak. 

Artikel