Opendeurdag

20 februari 2015

Opendeurdag 

Van mosterd naar meubels. 

Ondernemers blazen oude fabriek in Antwerpen-Noord nieuw leven in.

De Mostaardfabriek heeft alles om de place to be voor creatieve geesten te worden. Dit weekend is er een opendeurdag. Aanleiding is de eerste tentoonstelling van Galerie Broccoli.

De huizen van de Everaertsstraat in Antwerpen-Noord verbergen een oude industriële site van ruim 6000 vierkanten meter, de Mostaardfabriek. Het omvatte een ruim binnenplein, een zagerij met schrijnwerkerij, een machinekamer, werk- en opslagplaatsen en een mosterdfabriek. Het leegstandsbeheerbedrijf Prevenda heeft het geklasseerde pand sinds vorig jaar onder zijn hoede. Een 25-tal creatieve ondernemers, onder wie beeldende kunstenaars en architecten, hebben hier tijdelijk onderdak gevonden.

"Voor beginnende ondernemers en kunstenaars is het vaak erg moeilijk om een geschikte en betaalbare ruimte te vinden", zegt Tania Rens van Prevenda. " Leegstaande gebouwen waarvoor nog geen definitieve bestemming is gevonden, zijn dan ook een gedroomde uitkomst. De maandelijkse bijdrage is laag, waardoor ze meer kunnen investeren in hun product en de promotie ervan."

In België begint men leegstandsbeheer te waarderen. " Een gebouw dat leeg staat, rendeert niet. Door het op een gecontroleerde manier te laten bezetten door kunstenaars, blijft het gespaard van verval en vandalisme."

Win-winsituatie

Ongeveer alle ruimtes in de Mostaardfabriek zijn nu in gebruik. " We streven naar een optimale bezetting", zegt Rens. "Grote ruimtes kunnen worden onderverdeeld in compartimenten, zodat iedere gebruiker cq. bezetter een zekere privacy heeft".

Lukas Verdijk van Galerie Broccoli spreekt van een win-winsituatie. " We hebben een aantal kunstenaars bij elkaar gebracht die hier hun werkplek hebben en ook kunnen exposeren. We merken dat het samenzitten van kunstenaars en ondernemers van divers pluimage inspirerend werkt. Mesen praten met elkaar, discussiëren en beïnvloeden elkaar.

Meubel ontwerpers ben Stoms en Lennart van Uffelen beamen dat. "Wij delen een lokaal en voor ons is dat de ideale oplossing. Een zijde van de ruimte gebruiken wij als atelier en stockageruimte, de andere zijde om onze afgewerkte stukken te exposeren. Op die manier worden we voortdurend geconfronteerd met elkaars creaties en manier van werken. Dat werkt vaak productief.

Artikel: Gazet van Antwerpen door: Jo van Beylen

Klik hier voor het artikel