Leegstandstaks flopt: 1,8 miljoen ingeschreven, 0 euro geïnd

29 november 2011

In het Brussels gewest is nog geen enkele leegstandboete uitgeschreven in 2011 terwijl er in de begroting hiervoor wel een bedrag van 1,8 miljoen euro stond ingeschreven. In de begroting van 2012 wordt opnieuw gemikt op hetzelfde bedrag.

Dit is absoluut niet naar de zin van de socialisten: "Die 1,8 miljoen euro is nauwelijks goed voor 200 boetes. Dat is onbegrijpelijk, want er staan zowat 30.000 woningen leeg", meldt Fouad Ahidar (sp.a) vandaag in een communiqué.

In de commissie Huisvesting van het Brussels parlement heeft de sp.a'er daarom voorgesteld om volgend jaar minstens 5% van de leegstaande panden te beboeten. "Dat kan 10 miljoen euro opbrengen. Die middelen kunnen we herinvesteren in een huurtoelage voor de 5.000 gezinnen die langer dan 5 jaar wachten op een sociale woning."

Kop van jut

De sp.a wijst er op dat de wachtlijst voor een sociale woning steeds langer wordt. Daar staan nu al 37.825 gezinnen op of 3% meer dan vorig jaar. Vooral bevoegd staatssecretaris Doulkeridis (Ecolo) is kop van jut. Het zou hem aan moed ontbreken om de leegstand aan te pakken, klinkt het. Zo werd in 2010 aangekondigd om een dienst op te richten die leegstandboetes zou uitschrijven. Vandaag is dat echter nog altijd niet het geval. (belga/lf)

Bron: HLN.be