Helft kantoren staat straks leeg

30 november 2011

Het ING Economisch bureau schetst een reëel scenario dat door het intreden van het nieuwe werken voor 2030 de helft van alle kantoorruimte in Nederland straks leeg komt te staan.

Het nieuwe werken dat tijd- en plaats-onafhankelijk is, kan volgens de ING Bank, leiden tot een leegstand van 22 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Dit komt overeen met 48 % de huidige totaal beschikbare ruimte (46 miljoen beschikbare vierkante meters).

Volgens het bankenconcern is dit een reëel scenario. Op dit moment staat in Nederland ruim 6 miljoen vierkante meter leeg wat overeenkomt met een leegstand van 14 procent. We hebben in toenemende mate te maken met de gevolgen van de vergrijzing. Tevens is op dit moment al ruim 95% van de bedrijven in meer of mindere mate bezig met het nieuwe werken. Als een kwart hiervan echt stappen zet leidt dit tot een extra leegstand van 10 miljoen vierkante meter. We kunnen dan in 2015 een leegstand hebben van 22%.

Voor bedrijven zoals het UWV en Belastingdienst zijn het drukken van de kosten een belangrijke drijfveer. Waar vroeger de norm was dat 1 fte de beschikking had over 1,1 werkplek wordt dat in de toekomst terug geschroefd naar slechts 0,7 werkplekken per 1fte. Door de verdere digitalisering verdwijnt er op termijn 8 mln vierkante meter aan archiefkasten, en moeten medewerkers het in de toekomst doen met een ladeblok.

Door deze ontwikkeling zal het straatbeeld in de toekomst drastisch veranderen. Gemeentes moeten dan ook kijken naar creatieve herbestemmingen van leegstaande kantoorpanden.