Leegstand winkels loopt minder hard op

3 februari 2012

Het is zeker geen rozengeur en maneschijn in het winkelvastgoed, maar de leegstand liep het afgelopen jaar wel minder hard op dan de voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers die informatieleverancier van winkelvastgoed Locatus vrijdag vrijgaf.

Bestuursvoorzitter Gerard Zandbergen hekelt dan ook de uitspraken van DNB over de 'slechte vastgoedmarkt'. "Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar de manier waarop DNB hierover communiceert, vind ik stemmingmakerij en niet gebaseerd op de beschikbare feiten over de hele markt."

De leegstand als percentage van het totaal beschikbare winkeloppervlak, nam het afgelopen jaar toe tot 6,3, waar dat een jaar eerder 6 was.

Wat daar ook meespeelt is dat het aantal winkelpanden dat een andere bestemming krijgt, groeit. "Vooral in de centra van de grote steden en daar kan dat ook'', legt Zandbergen uit.

Wat vroeger woonhuizen waren die winkels werden, worden die nu weer omgetoverd tot woonhuizen en/of kantoren. "Daardoor verdwijnen er panden uit de teller en de noemer zogezegd.'' De markt voor winkelvastgoed wijkt daarin af van de kantorenmarkt, meent Locatus.

Wel zijn er grote regionale verschillen in de leegstand en zijn er verschillen in type winkelgebieden. Zo is de groei van de leegstand op de allerduurste locaties volledig tot stilstand gekomen, waar die in de zogenoemde periferie juist hard oploopt.

Het aantal vierkante meters winkelvloer dat een nieuwe huurder zoekt, is daardoor verder gestegen. "Winkels op meubelboulevards die leeg komen te staan, zijn in de regel groter.''

De winkels in de 'hoofdwinkelgebieden', centra met 200 tot 400 winkels, hebben het ook moeilijk.

bron: ANP