Rochdale is schade krakers zat

3 januari 2012

Woningstichting Rochdale wil 'een kritische discussie' over krakers die woningen slopen.

Anno 2011 lijkt het erop dat kraken vooral wordt gezien als gratis wonen. Er lijkt totaal geen respect meer voor andermans eigendom te zijn aldus Rochdale.

De gemiddelde schade die krakers in een woning van Rochdale aanrichtten, was achtduizend euro. Er zijn woningen waarbij de schade tussen de 30.000 en 40.000 euro bedroeg nadat de krakers waren vertrokken. 'Zo kan het niet doorgaan,' aldus Rochdale.

In de Kinkerbuurt en Amsterdam-West werden in 2011 in totaal 38 woningen van Rochdale gekraakt. Kraken kwam vroeger voort uit idealisme, aldus de woningstichting. 'Omdat men het oneens was met de leegstand van woningen in verband met de hoge woningnood. Krakers hadden het vooral gemunt op particuliere verhuurders. Anno 2011 lijkt het erop dat kraken vooral wordt gezien als gratis wonen. Er lijkt totaal geen respect meer voor andermans eigendom te zijn.'

Daarbij komt dat krakers vaak in een woning trekken terwijl het pand nog niet eens een jaar leegstaat. Negentig procent van de gekraakte woningen stond korter dan een jaar leeg, bijvoorbeeld vanwege renovatieplannen.

In de strijd tegen woonfraude zoals onrechtmatige onderhuur zegde Rochdale in 188 gevallen de huur op en werden bewoners het huis uitgezet. Vijftien keer trof Rochdale een hennepkwekerij aan in een sociale huurwoning.

Bron: Het Parool