Energietips tegen winterkou

4 februari 2012

Met het huidige strenge winterweer draaien gas- en stroomleveranciers op hoge toeren. Er zijn echter manieren om uw huis te verwarmen en tegelijkertijd de energierekening niet te hoog te laten oplopen.

1. Ventileer uw huis

Door uw woning ongeveer vijftien minuten te ventileren, maakt vochtige lucht plaats voor droge buitenlucht. Droge lucht is sneller te verwarmen en vergt dus minder energie.

2. Haal gordijnen weg voor verwarming

Gordijnen die voor de verwarming hangen, zorgen voor warmteverlies. Daardoor wordt namelijk de ruimte tussen de verwarming en het raam wel lekker verwarmd, maar niet uw woonkamer. Het is daarom belangrijk dat uw verwarming niet wordt bedekt of afgeschermd met bijvoorbeeld gordijnen.

3. Zet verwarming tijdig lager voor slapen gaan

Bijna de helft van de Nederlanders stookt de verwarming in de woonkamer op tot 21 graden of hoger. Degenen die de thermostaat een uur voor het slapen gaan lager zetten, besparen ruim 40 euro per jaar. Laat de thermostaat 's nachts op 15 tot 16 graden staan, zodat uw huis overdag weer gemakkelijk warm is te stoken. Ook door het plaatsen van isolatieglas, het dichten van kieren en het 's avonds sluiten van de gordijnen valt de energienota een stuk lager uit.

4. Vloerverwarming

Consumenten met vloerverwarming in hun woonkamer hebben niet alleen sneller warme voeten, maar profiteren ook van een hogere gevoelstemperatuur in huis. Zij kunnen daardoor de thermostaat 1 graad lager zetten en ruim 5 procent besparen op hun energierekening.

Bron: Telegraaf

NB:

Leegstaande gebouwen zonder permanent toezicht lopen met de huidige temperaturen grote risico's. Wanneer de verwarming het begeeft, kunnen de leidingen binnen afzienbare tijd bevriezen. Wanneer de dooi intreedt, dan kan dit grote gevolgen hebben. Waterschades en lekkages liggen op de loer.

Zorg dan ook dat u regelmatig gaat controleren, of bel Prevenda om u vrijblijven te laten informeren wat wij voor u kunnen betekenen.