Shell krakers ontlopen straf

28 januari 2012

Het grootste deel van de uit het voormalige Shell-laboratorium in Amsterdam-Noord weggedreven krakers kan alweer straffeloos op zoek naar de volgende gratis slaapplaats. Ze lieten één grote ravage achter, bestaande uit uitwerpselen, urine, troep en gebroken glas. Slechts drie lieden zijn gearresteerd.

„Frustrerend”, geeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan toe. „De schade die krakers veroorzaken is lastig te verhalen. Ten eerste heb je te maken met juridische bewijslast. Wie heeft wat gedaan? En als je dat al rond hebt, krijg je die kale kip waarvan niets te plukken valt.”

En dus komt het merendeel van de bezetters van het gebouw achter de Shell-toren ermee weg dat het sinds vorig jaar het eigendom van projectbureau Noordwaarts heeft gebruikt als openbaar toilet en ranzig hotel. Iedere kraker had in het pand zijn eigen kamertje gemaakt, dat was afgesloten met een slot. Sommigen hadden gaten in deuren en muren gemaakt om ’hun’ kamer met fietskettingen af te kunnen sluiten. Er waren geen water en stroom, dus de toiletten waren al snel overvol, evenals de wasbakken, zodat overal de behoefte werd gedaan. Verwarmingsbuizen werden allemaal gesloopt en doorverkocht.

Bron: Telegraaf