De Reinaert Galerij pop-ups

6 oktober 2015

De Reinaert Galerij, gelegen in het hart van de Sint-Niklase binnenstad, start na jaren van leegstand een nieuwe en trendy toekomst als pop-up paradijs. Het is de bedoeling dat de eerste pop-ups al tegen de eindejaarsperiode hun deuren openen.

Sint-Niklaas - Een nieuw product promoten, een stijlgoeroe die zich in de kijker werkt, een kunstenaar die een work in progress creëert? Het kan binnenkort allemaal in de Reinaert Galerij. Ondanks de ideale ligging tussen Grote Markt en Stationsstraat kampt deze galerij al jaren met leegstand: momenteel zijn slechts dertien van de 56 panden ingevuld. Na overleg tussen de Reinaert Galerij en het stadsbestuur werd voor een gloednieuwe aanpak gekozen, die de galerij een eigentijds en aantrekkelijk elan moet geven.

'Heel veel mensen willen een pop-up starten, maar ze hebben het moeilijk een pand te vinden of hebben een te beperkt budget. Onze galerij biedt een totaalpakket. De panden zijn in goede staat. Ze zijn niet te groot waardoor de huurprijs heel beperkt blijft: het moet al kunnen vanaf zo'n 300 tot 400 euro per maand, alles in. Een pop-up winkel openen kan al voor een periode van een maand. De maximumduur is een jaar: wie wegens succes langer wil blijven, sluit een vast contract af. We zorgen bovendien voor begeleiding en voor promotie via een site en de social media. Bovendien willen we de weekends versterken met onder meer streekproducten', verklappen Marc Spinnael en Rudy Montigny de opmerkelijke plannen.

Labo voor starters
Binnenkort start een grootscheepse campagne om de nieuwe toekomst te promoten. Mogelijk wordt meteen gekozen voor een naamsverandering van de galerij. 'We leggen momenteel de laatste hand aan de plannen. We hopen dat de eerste pop-ups al tegen de eindejaarsperiode kunnen openen', duimen Marc Spinnael en Rudy Montigny. Het stadsbestuur is het idee genegen, blijkt uit de reactie van schepen van Economie Carl Hanssens (N-VA). 'Het interessante voor ons als stad is dat er invulling komt en geen breuk meer wordt gevormd in het winkelweefsel. Bovendien kan het project dienen als labo voor starters. Indien succesvol, versterken verschillende starters mekaar. Anderzijds is dit interessant voor de verhuurder omdat hij kan vrijgesteld worden van leegstandsbelasting als er invulling komt.

De keuze van de eigenaars van de galerij om een professioneel bureau in te schakelen dat ervaring heeft met deze materie, valt dan ook toe te juichen', reageert schepen Hanssens. Het betrokken bureau Prevenda lanceerde gisteren al een oproep naar potentiële pop-ups.

Geïnteresseerd: laat het dan een bericht achter via het contactformulier of stuur een e-mail naar: info@prevenda.be