Voorwaarden banken voor restschuldfinanciering

15 oktober 2014

En wat als de bank de restschuld niet mee wil financieren?

De voorwaarden voor het meefinancieren van een restschuld verschillen per geldverstrekker. Bij alle geldverstrekkers geldt dat het inkomen voldoende moet zijn om de extra (restschuld)financiering te kunnen dragen. 

Onderstaand overzicht is gemaakt door Vereniging Eigen Huis. Zij hebben de restschuldfinanciering van de grote banken in kaart gebracht om een indicatie te krijgen. Peildatum is oktober 2014.

Voorwaarden Restschuld Financiering
Bestaande hypotheek met NHG Bestaande hypotheek zonder NHGMaximale hoogte hypotheek + restschuldfinancieringMaximale looptijd financiering restschuld
ABN AMROBestaande klanten of kanten die een hypotheek hebben bij een van de labels van ABN Amro (Albank, MNF,Bank, Woonnexxt en Direktbank)Zowel bestaande als nieuwe klantenBestaande klanten: 115% van de marktwaarde. Nieuwe klanten: 110% van de marktwaarde10 jaar
INGBestaande klanten of klanten van inactieve geldverstrekkers (bijvoorbeeld DSB, WestlandUtrecht Bank)Bestaande klanten of klanten van inactieve geldverstrekkersMaatwerk 10 jaar
RabobankBestaande en nieuwe klantenBestaande en nieuwe klantenMaatwerk10 jaar
SNS BankBestaande klantenBestaande klantenMax. 124% van de marktwaarde20 jaar

zijn er nog vier andere mogelijkheden:Wanneer de bank een restschuld niet wil financieren:

  • 1. Extra aflossen op de hypotheek zodat het huis uiteindelijk 'boven water' komt. 
  • 2. Blijven zitten waar je zit. Voorlopig blijven zitten. De huizenprijzen zijn afgelopen vijf jaar met ruim 20 procent gedaald (afhankelijk per regio). Het diepte punt lijkt voorbij waarbij het afgelopen jaar de gemiddelde huizenprijs weer met ongeveer 2 procent gestegen is. Als die trend een paar jaar doorzet, verdampen restschulden voor een groot deel.
  • 3. Wél verhuizen, en de restschuld financieren met een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij ouders of andere familieleden.
  • 4. Kwijtschelding van de restschuld door de NHG. Maar dat doet NHG alleen bij gedwongen verkoop, onder strikte voorwaarden.

Bron: Vereniging EigenHuis

Klik hier voor de tabel