Iedereen kan herbestemmen

25 februari 2012

Alles wat je moet weten over herbestemming staat er in. Zelfs onervaren herbestemmers kunnen zich nu wagen aan een tijdelijke of permanente transformatie van een leegstaand kantoorpand. Dinsdag 21 februari werd het Stappenplan 'Wonen buiten kantoortijd' gelanceerd in Amsterdam. Een doe-het-zelfhandleiding en checklist ineen voor transformatie.

Het stappenplan, een gezamenlijk initiatief van de SEV, het Transformatieteam en de Kantorenloods, werd gepresenteerd in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam tijdens een bijeenkomst over 'Leegstand anno nu'.

In 29 stappen wordt de herbestemmer door het hele proces geloodst, van het zoeken naar een geschikt gebouw (stap 1) tot het overhandigen van de sleutel (stap 28). De handleiding gaat vergezeld met een serie voorbeelden uit de praktijk. Inspirerende projecten als de oude lerarenopleiding aan de Utrechtse Archimedeslaan die is verbouwd tot studentenflat met 192 kamers, of het volgende maand op te leveren ACTA-gebouw in Amsterdam. In dit voormalige opleidinginstituut voor tandartsen komen 460 studentenkamers.

Amsterdam telt inmiddels al bijna 1,5 miljoen lege kantoormeters. De meeste eigenaren beiden hun tijd, maar er zijn er ook die snakken naar nieuwe gebruikers. De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest verhaalde op de bijeenkomst van de eigenaar van een kantoorpand van 10.000 m2 in de Riekerpolder, dat al sinds de bouw leeg staat. Deze man, zo zei van Poelgeest, zal elk fatsoenlijk plan voor tijdelijk gebruik van dit gebouw omarmen. Hij staat klaar om de sleutel te overhandigen.

Maar waar haal je stante pede de tientallen mensen vandaan om die ruimte daadwerkelijk te vullen? Een van de grote kwesties rond (tijdelijke) herbestemming is het ‘ronselen’ van groepen. Een eigenaar zit niet te wachten op vijftig individuele huurders, die wil met één partij zaken doen. Intermediairs zijn dus hard nodig. En daar komt het Stappenplan ‘Wonen buiten kantoortijd’ van pas. Initiatiefnemers met een programma, maar zonder kennis en ervaring in bouw en herbestemming kunnen met het stappenplan grip krijgen op het proces.

De handleiding 'Wonen buiten kantoortijd' is gratis te downloaden:

Bron: Herbestemming.nu